Google Adsense

TOp 5 : Antivirus Untuk Komputer Anda

Klik Gambar Untuk Besarkan
Kini, banyak Perisian Antivirus dijual di pasaran yang mampu melindungi komputer / lap top daripada pelbagai ancaman. Perisian - perisian ini bersaing sesama sendiri untuk menjadi yang terbaik.
Dari sudut pengguna pula, ramai antara mereka berpuas hati dengan hanya memiliki antivirus yang ditawarkan secara percuma (Free Edition). Bagi mereka, Antivirus Free Editon sudah mampu untuk melindungi komputer / lap top daripada sebarang ancaman  secara menyeluruh. Namun hakikatnya ia bukanlah seperti yang dibayangkan. Bagi aku, perisian antivirus Free Edition ini tidak lebih dari strategi pemasaran syarikat - syarikat pengeluar perisian antivirus untuk mempromosikan produk mereka. Jadi, untuk mendapatkan perlindungan yang menyeluruh, kena lah beli. :)

Selain itu juga, ada antara pengguna yang tidak pasti untuk memilih perisian antivirus yang sesuai  untuk komputer / lap top mereka. Oleh itu, aku listkan 5 Antivirus paling popular di pasaran ketika ini sebagai panduan.




#1. Bit Defender Antivirus Pro 2011 

Nama Produk : Bit Defender Antivirus Pro 2011
Perlindungan : Virus, Spyware dan Kecurian Identiti
Kelebihan : IM Encryption, Auto Update, Home Network Management, 24/7 Bantuan Teknikal.
Anggaran Harga : RM79.00 (1 PC/1 TAHUN)
Sistem Operasi : Windows XP with Service Pack 3 (32 bit), Windows XP with Service Pack 2 (64 bit), Windows Vista with Service Pack 1 or higher (32/64 bit), Windows 7 (32/64 bit).

Keperluan Minina Sistem
1 GB available free hard disk space
800MHz processor
RAM Memory:
 - 512 MB (Windows XP)
 - 1 GB (Windows Vista and Windows 7)
Internet Explorer 6.0
Net Framework 2 (also available in the installer kit)
Adobe Flash Player 10.0.45.2

Keperluan Sistem Disyorkan
1 GB available free hard disk space
Intel CORE Duo (1.66 GHz) or equivalent processor
RAM:
 - 1GB (Windows XP and Windows 7)
  -1.5 GB (Windows Vista)
Internet Explorer 7
.Net Framework 2 (also available in the installer kit)
Adobe Flash Player 10.0.45.2


********************************************************

#2. Kaspersky Anti-Virus 2011

Nama Produk : Kaspersky Anti-Virus 2011
Perlindungan : Real-Time Protection - viruses, spyware, trojans, worms, rootkits, botnets dan banyak lagi.
Anggaran Harga : RM60.00 (1 PC/1 TAHUN)
Sistem Operasi : Microsoft Windows XP Home Edition (Service Pack 2 or higher), Microsoft Windows XP Professional (Service Pack 2 or higher), Microsoft Windows XP Professional x64 Edition (Service Pack 2 or higher), Microsoft Windows Vista Home Basic (32/64 Bit), Microsoft Windows Vista Home Premium (32/64 Bit), Microsoft Windows Vista Business (32/64 Bit), Microsoft Windows Vista Enterprise (32/64 Bit), Microsoft Windows Vista Ultimate (32/64 Bit), Windows 7 Starter (32/64 Bit), Microsoft Windows 7 Home Basic (32/64 Bit), Microsoft Windows 7 Home Premium (32/64 Bit), Microsoft Windows 7 Professional (32/64 Bit), Microsoft Windows 7 Ultimate (32/64 Bit)

Keperluan Minima Sistem
Hardware:
Processor 800 MHz or higher
512 MB available RAM
Processor 1 GHz 32-bit /64-bit or higher
1 GB RAM (32-bit) or 2 GB RAM (64-bit)

Hardware For Netbooks:
CPU: Intel Atom 1.33Mhz (Z520)
RAM: (1 GB) 1024MB (DDR2-533Mhz)
Hard Disk: 160GB (5400rpm)
Video Card: Intel GMA950 + 64 MB
Screen: 10.1’’
OS: MS WinXP Home Edition

**********************************************************



#3. Webroot Antivirus 2011

Nama Produk : Webroot Antivirus 2011
Keluaran : Webroot Software
Perlindungan : virus, Spyware,Adware, Computer Worms, etc.
Anggaran Harga : -
Keperluan Minima Sistem :Windows XP 32 bit, SP2, SP3, Windows Vista® 32 bit (all Editions), Windows Vista SP1, SP2 32 and 64 bit (all Editions), Windows 7 SP1 32 and 64 bit (all Editions), 300 MHz processor (minimum), 1GHz (recommended on Windows Vista and Windows 7), 300 MB hard drive space, 256 MB RAM, 2GB (recommended on Windows Vista and Windows 7)Internet Explorer 6.0 or higher, FireFox 3.0 or higher



************************************************************

#4. Norton AntiVirus 2011
Nama Produk : Norton Antivirus 2011
Keluaran : Symantec Corporation
Perlindungan : Virus, Spyware
Anggaran Harga : RM79.99 (1PC / 1 Tahun)
Keperluan Minima Sistem : Microsoft® Windows® XP (32-bit) with Service Pack 2 or later, Home/Professional/Media Center, Microsoft Windows Vista (32-bit and 64-bit)Starter/Home Basic/Home Premium/Business/Ultimate, Microsoft Windows 7 (32-bit and 64-bit) Starter/Home Basic/Home Premium/Professional/Ultimate
Keperluan Minima Perkakasan :300 MHz or faster processor, 256 MB of RAM (*512 MB RAM required for Recovery Tool), 300 MB of available hard disk space


************************************************************



#5. ESET Nod32 Antivirus 4
Nama Produk : ESET Nod32 Antivirus 4
Keluaran : Eset
Perlindungan : virus, spyware, trojan, kecurian password dan lain ancaman malware

Anggaran Harga : -
Keperluan Minima Perkakasan : Processors supported: Intel or AMD x86-x64, Disk Space (download): 28 MB, Disk Space (installation): 35 MB 
Keperluan Minima Sistem : Microsoft Windows 7 (32- and 64-bit editions), Microsoft Windows Vista (32- and 64-bit editions), Microsoft Windows XP (32- and 64-bit editions), Microsoft Windows 2000


Pastikan komputer / Lap Top korang dilindungi dengan Perisian Antivirus.. :)

12 comments:

  1. Microsoft security essential mcmna plak sbb dia dipakejkan dengan sofware windows ori.

    ReplyDelete
  2. avast tak termasuk dalam top 10 antivirus popular digunakan... ble rujuk http://anti-virus-software-review.toptenreviews.com/v2/.
    Bagi aku avast pun ok gak, cuma mcm yg telah diterangkan, perisian antivirus Free Edition hanya mampu melindungi komputer pada tahap minima. Awak guna Free Edition ke? http://www.avast.com/free-antivirus-download.

    ReplyDelete
  3. tah, tak ingt.. huhu. tak ingt gune home ke pro edition. tp setakat ni ok la kot..

    ReplyDelete
  4. RIS : walaupun Microsoft Security Essential tu percuma, namun ada syarat yang dikenakan. Awak kena Run Genuine Windows untuk Install perisian tersebut. :). Genuine Windows tu maksudnya kena Run Windows Ori, bukan yg cetak rompak.. :P

    ReplyDelete
  5. saya blum pernah gunakan MSE tu.. sebab skrg ni saya guna Kaspersky Antivirus 6.0 For Workstation. :)

    ReplyDelete
  6. MSE 2 dah terbaik dah.. kalau yang tang pirate windows 2 pkai RemoveWAT(win 7) atau removeWGA(winxp) je.. tapi MSE xboleh utk internet la..

    ReplyDelete
  7. setuju dengan awak hans.. sebab boleh dikatakan setiap tahun mereka akan cuba keluarkan produk yg gempak2 gitu.. kekeke. .. tp setakat ni yang aku lihat bitdefender dan kaspersky masih lagi mengekalkan kedudukannya. hehehhee... klu dulu norton dan trendmicro jadi pilihan.. sekarang ni trendmicro cam hancus dah...

    ReplyDelete
  8. avira xmsk top5 ke??cikserai suke guna avira :)

    ReplyDelete

Sila komen

Theme images by loops7. Powered by Blogger.